Help, ik heb een dagvaarding ontvangen!

9 juli 2021 Jacqueline Willemen

Thijs* kwam thuis van zijn werk en vond een brief op de deurmat. Op de envelop stond: ‘in naam der koning’ en ‘meteen lezen’. Hij maakte de envelop open. Tot zijn schrik werd hij opgeroepen voor een rechtszaak, omdat hij een rekening niet zou hebben betaald. Thijs vroeg zich af wat hij moest doen.

Een onbetaalde rekening

Een rekening die klopt moet op tijd betaald worden aan de schuldeiser. Als dit niet op tijd lukt, dan kunt u vaak een betalingsregeling treffen. Het is belangrijk dat u daarvoor zo snel mogelijk contact opneemt met de schuldeiser.

Als de rekening niet klopt, dan moet u bezwaar maken bij de schuldeiser. De rekening klopt bijvoorbeeld niet als u geen contract heeft met de schuldeiser, als u de rekening al heeft betaald of als u het product niet heeft ontvangen.

Dagvaarding

Als u een rekening niet betaalt, dan kan de schuldeiser naar een deurwaarder gaan en een procedure starten bij de rechter. De procedure begin met een dagvaarding. Een dagvaarding is een officieel document waarin staat dat er een procedure tegen u is gestart en wat de schuldeiser wil dat de rechter beslist. In de dagvaarding staat ook voor wanneer en op welke manier u kunt reageren. Soms heeft u hiervoor een advocaat nodig, maar in veel situaties niet. Uw reactie geeft u aan de rechtbank, niet aan de schuldeiser.

Niet reageren op een dagvaarding

Als u niet reageert op een dagvaarding, dan beslist de rechter meestal dat u de vordering moet betalen. Dit heeft een verstekvonnis.

Verzet

Als u bij verstek bent veroordeeld om de rekening en de extra kosten te betalen, maar het er niet mee eens bent, dan kunt u verzet aantekenen. Verzet aantekenen kost geld, omdat hier een deurwaarder voor nodig is. Dit moet binnen vier weken nadat u van het vonnis op de hoogte kon zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als u het vonnis in ontvangst heeft genomen van een deurwaarder, er beslag op uw loon is gelegd of als u contact heeft opgenomen met de deurwaarder om een betalingsregeling te treffen. Gaat u niet tijdig in verzet? Dan staat de uitspraak vast en moet u de rekening betalen.

Vraag hulp

Neem contact met ons op als u een dagvaarding heeft ontvangen. Wij kunnen de dagvaarding voor u bekijken, u uitleggen wat erin staat en u advies geven wat u moet doen. Soms kunnen wij ook helpen door u bij te staan in de procedure.

U kunt bellen:

Maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur via 013-5353135

Of uw vraag via deze website stellen: klik op ‘stel uw juridische vraag’.