Maak een verschil en verbeter je C.V.

Vrijwillig juridisch medewerker

De Rechtswinkel Tilburg werkt met vrijwilligers. Al deze vrijwilligers volgen een WO-studie rechten. Wil jij tijdens je studie relevante werkervaring opdoen? Vind je het leuk om mensen te helpen? Dan is werken bij de Rechtswinkel Tilburg waarschijnlijk echt iets voor jou!

Back-office

Twee keer per jaar (februari en september) kun je als vrijwilliger aan de slag bij Rechtswinkel Tilburg. Wij zoeken enthousiaste en leergierige WO-studenten die zich vrijwillig willen inzetten voor de Rechtswinkel. Als juridisch medewerker wordt je geplaatst in een van de twee secties. Dit zijn Consument & Wonen en Overheid & Inkomen. Tijdens de spreekuren wordt door de baliemedewerker beoordeeld of een zaak in behandeling kan worden genomen. Is dit het geval, dan wordt deze overgedragen aan de backoffice. Meteen na het baliegesprek ga jij een intakegesprek met de cliënt voeren. Vervolgens ga jij met het dossier aan de slag. Het kan gaan om het verstrekken van informatie, onderhandelen en soms zelfs procederen. Je behandelt je dossiers zelfstandig, maar wel onder toezicht van je teamleider. Uiteraard zal er een inwerkperiode zijn, om je voor te bereiden op je werkzaamheden bij de Rechtswinkel. Naast scholing, zal je gekoppeld worden aan een mentor. Hij of zij zal jou wegwijs maken binnen de Rechtswinkel.

Wanneer je vrijwilliger wordt bij de Rechtswinkel krijg je een vrijwilligersovereenkomst aangeboden voor de duur van minimaal 1,5 jaar. Om juridisch medewerker te worden dien je wel het eerste studiejaar met succes (BSA) te hebben doorlopen. Tijdens deze 1,5 jaar draai je spreekuren en neem je dossiers in behandeling. Na afloop van deze periode handel je in overleg met de teamleider jouw zaken af. Dit lijkt lang, maar onze ervaring leert dat je in die periode het maximale uit jezelf haalt. Daarnaast krijg je de tijd om in te werken en jouw kennis te delen met nieuwe collega’s. Binnen de organisatie krijg je ook de ruimte om je te ontwikkelen en voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Bij het voltooien van de 1,5 jaar periode ontvang je van ons een getuigschrift. Hiermee verkrijg jij van Tilburg Law School de aantekening op jouw cijferlijst dat je de Praktische rechtsbeoefening: Rechtswinkel Tilburg hebt voldaan.

Heb je interesse? Neem dan contact op met ons op.

Front-office

Cliënten die telefonisch of via onze website juridische vragen stellen, worden geholpen door medewerkers van de front-office. De front-office heeft iedere werkdag van 09:00 tot 12:00 uur telefonisch spreekuur. Cliënten bellen en mailen met de meest uiteenlopende juridische vragen. Aan jou om kort advies of een doorverwijzing te geven. Je bent minimaal twee ochtenden per week beschikbaar. Graag willen we een halfjaar contract aangaan, waarbij je intussen op zoek kunt gaan naar je ideale baan.

Op dit moment is er geen vacature.

Stage

De Rechtswinkel biedt tevens de mogelijkheid voor een HBO-stage. Het kan gaan om een derdejaars stage, minorstage en soms ook een afstudeerstage. Tijdens deze periode maakt de stagiair kennis met alle werkzaamheden en processen binnen de Rechtswinkel. Daarnaast krijg je de ruimte om te werken aan het onderzoek of de opdrachten die je vanuit je opleiding meekrijgt.

Gezocht: derdejaars HBO-stagiair(e)

Studeer jij HBO-rechten?
Wil jij zelfstandig jouw eigen dossiers behandelen?
Wil jij zelfstandig telefonisch vragen van cliënten beantwoorden?
Wil jij niet de hele dag koffie halen en kopiëren?

Loop dan stage bij Rechtswinkel Tilburg!

Wat ga jij doen?

De derde jaar stagiaire HBO-Rechten is werkzaam binnen de Front- en Back Office.

Front Office:

inzetbaar voor het telefonisch spreekuur (iedere werkdag tussen 9:00 en 12:00 uur); het beantwoorden van infomail; hulp bieden bij invullen van formulieren en/of het aanvragen van een DigiD en het (op verzoek) maken van artikelen voor de website.

De werkzaamheden tijdens het telefonisch spreekuur omvatten ook het registreren van vraag en antwoord in het afsprakensysteem onder gespreksverslag; binnenkomende telefoon of opmerkingen voor dossierbehandelaar in Content Central; afspraken inboeken in afspraakrooster; het beantwoorden van infomail en klaarzetten in map infomails voor controle door teamleider/coördinator.

Back Office:

2 keer per 4 weken inzetbaar voor het spreekuur. Via het spreekuur worden dossiers in behandeling genomen en verzoeken om informatie behandeld. Je behartigt de belangen van de cliënt door contact (telefonisch of schriftelijk) op te nemen met de wederpartij en indien nodig wordt er geprocedeerd.

Daarnaast krijgt de stagiaire gelegenheid om zijn/haar opdracht uit te werken.

Heb je interesse stuur dan jouw motivatiebrief met cv voor 22 november 2021 naar Jacqueline Willemen via jacqueline@rechtswinkeltilburg.nl

Wat levert het op?

De Rechtswinkel betaalt geen stagevergoeding of vrijwilligersvergoeding. Naast de kennis en ervaring die je opdoet tijdens de werkzaamheden bij de Rechtswinkel, organiseert de activiteitencommissie een aantal activiteiten per jaar. Het gaat dan om zowel educatieve activiteiten, zoals bezoeken aan advocatenkantoren, als om sociale activiteiten zoals borrels.

Aanmeldingsprocedure

Wanneer je jezelf per e-mail aanmeldt, nemen wij contact met je op.  In een eerste (online) gesprek vertellen wij over de werkzaamheden die jij als juridisch medewerker gaat verrichten en de cliënten die wij helpen.  Je krijgt een virtuele rondleiding door ons kantoor. Kort na dit gesprek nemen wij weer contact met jou op en ben je nog steeds enthousiast dan volgt een sollicitatiegesprek via teams. Is er een wederzijdse klik, dan kun je aan de slag op het eerstvolgend startmoment. Hierover word je tijdig geïnformeerd.

Vragen en aanmelden

Heb je naar aanleiding van de informatie op onze website nog vragen met betrekking tot het werken bij de Rechtswinkel? Of ben je enthousiast geworden en wil je jezelf aanmelden als vrijwilliger? Stuur dan een e-mail met motivatiebrief en CV naar jacqueline@rechtswinkeltilburg.nl.

Contactgegevens

Rechtswinkel Tilburg
Ringbaan West 96
5046 VA Tilburg

Tel.: 013 – 535 31 35
Fax: 013 – 535 42 81
E-mail: contact@rechtswinkeltilburg.nl

(niet voor juridisch advies)

NL43INGB0002465956
KvK 41095031