Maak een verschil en verbeter je C.V.

Vrijwillig juridisch medewerker

De Rechtswinkel Tilburg werkt met vrijwilligers. Al deze vrijwilligers volgen een WO-studie rechten. Wil jij tijdens je studie relevante werkervaring opdoen? Vind je het leuk om mensen te helpen? Dan is werken bij de Rechtswinkel Tilburg waarschijnlijk echt iets voor jou!

Back-office

Twee keer per jaar (februari en september) kun je als vrijwilliger aan de slag bij Rechtswinkel Tilburg. Wij zoeken enthousiaste en leergierige WO-studenten die zich vrijwillig willen inzetten voor de Rechtswinkel. Als juridisch medewerker wordt je geplaatst in een van de twee secties. Dit zijn Consument & Wonen en Overheid & Inkomen. Tijdens de spreekuren wordt door de baliemedewerker beoordeeld of een zaak in behandeling kan worden genomen. Is dit het geval, dan wordt deze overgedragen aan de backoffice. Meteen na het baliegesprek ga jij een intakegesprek met de cliënt voeren. Vervolgens ga jij met het dossier aan de slag. Het kan gaan om het verstrekken van informatie, onderhandelen en soms zelfs procederen. Je behandelt je dossiers zelfstandig, maar wel onder toezicht van je teamleider. Uiteraard zal er een inwerkperiode zijn, om je voor te bereiden op je werkzaamheden bij de Rechtswinkel. Naast scholing, zal je gekoppeld worden aan een mentor. Hij of zij zal jou wegwijs maken binnen de Rechtswinkel.

Wanneer je vrijwilliger wordt bij de Rechtswinkel krijg je een vrijwilligersovereenkomst aangeboden voor de duur van minimaal 1,5 jaar. Om juridisch medewerker te worden dien je wel het eerste studiejaar met succes (BSA) te hebben doorlopen. Tijdens deze 1,5 jaar draai je spreekuren en neem je dossiers in behandeling. Na afloop van deze periode handel je in overleg met de teamleider jouw zaken af. Dit lijkt lang, maar onze ervaring leert dat je in die periode het maximale uit jezelf haalt. Daarnaast krijg je de tijd om in te werken en jouw kennis te delen met nieuwe collega’s. Binnen de organisatie krijg je ook de ruimte om je te ontwikkelen en voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Bij het voltooien van de 1,5 jaar periode ontvang je van ons een getuigschrift. Hiermee verkrijg jij van Tilburg Law School de aantekening op jouw cijferlijst dat je de Praktische rechtsbeoefening: Rechtswinkel Tilburg hebt voldaan.

Heb je interesse of wil je meer weten? Neem dan contact op met ons op.

Front-office

Stage

Rechtswinkel Tilburg biedt ook de mogelijkheid van een stage voor studenten van het HBO-Recht.

Dit kan zijn een derdejaars stage of een praktische afstudeerstage. De afstudeerstage is alleen voor studenten van de Juridische Hogeschool Avans-Fontys. Tijdens de stageperiode maak jij kennis met bijna alle werkzaamheden en processen binnen de Rechtswinkel.

  • Derdejaarsstage

Wat ga jij doen?

Jij bent werkzaam binnen de Front Office en Backoffice voor de sectie Inkomen en Overheid of Consument en Wonen.

Front Office:

Jij bent inzetbaar voor het telefonisch spreekuur (iedere werkdag tussen 9:00 en 12:00 uur); het beantwoorden van infomail; hulp bieden bij invullen van formulieren en/of het aanvragen van een DigiD en het (op verzoek) maken van artikelen voor de website.

Back Office:

Jij werkt zelfstandig (maar wel onder begeleiding) aan dossiers van jouw cliënten; jij onderhoudt regelmatig contact met jouw cliënten over de voortgang van hun dossier; jij hebt spreekuren waarbij jij het intakegesprek met jouw cliënt voert.

Daarnaast krijg jij gelegenheid om aan jouw opdracht te werken.

Vragen over deze vacature of solliciteren?

Op dit moment staat er geen vacature open.

  • Afstudeerstage student Juridische Hogeschool Avans-Fontys

Wat houdt de praktische afstudeerstage in?

In plaats van een onderzoek en bijbehorende scriptie, ga jij gedurende jouw stage werken aan echte juridische problemen van echte mensen.

Wat ga jij doen?

Jij gaat aan de slag op de backoffice in de sectie Inkomen en Overheid of Consument en Wonen en gaat aan de slag met de volgende werkzaamheden:

Het zelfstandig (maar wel onder begeleiding) werken aan dossiers van jouw cliënten; jij onderhoudt regelmatig contact met jouw cliënten over de voortgang van hun dossier; jij hebt spreekuren, waarbij je het intakegesprek met jouw cliënt voert; jij staat cliënten te woord aan de telefoon; jij staat cliënten te woord die documenten komen aanleveren.

Wat verwachten wij van jou?

Uiteraard volg jij de opleiding HBO-rechten aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys en mag jij in februari 2023 gaan afstuderen. Jij bent minimaal vier dagen in de week beschikbaar. Het verdient de voorkeur dat jij zoveel mogelijk op het kantoor van de Rechtswinkel Tilburg werkt. Jij hebt affiniteit met de doelgroep van de Rechtswinkel Tilburg en met de rechtsgebieden die wij behandelen. Jij vindt het leuk om in een informele omgeving met studenten te werken. Tenslotte ben jij beschikbaar op dinsdagavonden voor het volgen van scholingen, jurisprudentiebesprekingen en dossierbesprekingen.

Vragen over deze vacature of solliciteren?

Op dit moment staat er geen vacature open

Wat levert het op?

De Rechtswinkel betaalt geen stagevergoeding of vrijwilligersvergoeding. Naast de kennis en ervaring die je opdoet tijdens de werkzaamheden bij de Rechtswinkel, organiseert de activiteitencommissie een aantal activiteiten per jaar. Het gaat dan om zowel educatieve activiteiten, zoals bezoeken aan advocatenkantoren, als om sociale activiteiten zoals borrels.

Aanmeldingsprocedure

Wanneer je jezelf per e-mail aanmeldt, nemen wij contact met je op.  Wij nodigen jou dan uit voor een meeloopmoment waarbij jij kennismaakt met de werkzaamheden die jij als juridisch medewerker gaat verrichten en de cliënten die wij helpen.  Kort na dit meeloopmoment nemen wij weer contact met jou op en ben je nog steeds enthousiast dan volgt een sollicitatiegesprek. Is er een wederzijdse klik, dan kun je aan de slag op het eerstvolgend startmoment. Hierover word je tijdig geïnformeerd.

Vragen en aanmelden

Heb je naar aanleiding van de informatie op onze website nog vragen met betrekking tot het werken bij de Rechtswinkel? Of ben je enthousiast geworden en wil je jezelf aanmelden als vrijwilliger? Stuur dan een e-mail met motivatiebrief en CV naar jacqueline@rechtswinkeltilburg.nl. Of vul het formulier op onze website in.

Contactgegevens

Rechtswinkel Tilburg
Ringbaan West 96
5046 VA Tilburg

Postadres
Postbus 278
5000 AG Tilburg

Tel.: 013 – 535 31 35
Fax: 013 – 535 42 81
E-mail: contact@rechtswinkeltilburg.nl

(niet voor juridisch advies)

NL43INGB0002465956
KvK 41095031