Ik heb een jaarafrekening voor mijn servicekosten ontvangen

17 februari 2022
17 februari 2022 Jeroen Jaspers
Jessica* huurt een appartement. Onlangs ontving zij een jaarafrekening van de servicekosten. Volgens de verhuurder moet Jessica een flink bedrag bijbetalen. Jessica wil weten of zij deze rekening moet betalen.
Servicekosten
Servicekosten zijn kosten die u naast de huurprijs betaalt. Deze kosten betaalt u voor bijvoorbeeld de schoonmaak van de algemene ruimten, de elektriciteit op de galerij of de lift. Waarvoor u precies de servicekosten betaalt staat in de huurovereenkomst.
De meeste huurders betalen iedere maand een voorschot. Na afloop van het kalenderjaar stuurt de verhuurder een jaarafrekening. Heeft u meer voorschot betaald dan het bedrag dat de verhuurder aan kosten kwijt was? Dan krijgt u geld terug. Zijn de servicekosten hoger dan u heeft betaald aan voorschot? Dan moet u bijbetalen.
De jaarafrekening
Wanneer u een woning huurt en er servicekosten in rekening zijn/worden gebracht, dan dient de verhuurder u jaarlijks voor 1 juli een jaarafrekening te sturen. Op deze jaarafrekening dient de verhuurder aan te geven hoeveel de daadwerkelijke kosten zijn geweest en of u geld terugkrijgt, geld moet bijbetalen of dat het verbruik overeenkomst met uw reeds betaalde voorschot.
De jaarafrekening is niet juist
Als u twijfelt over de juistheid van de jaarafrekening, dan mag u de verhuurder verzoeken om de facturen in te zien. Ook kunt u de verhuurder vragen hoe hij de kosten onder de eventuele huurders van hetzelfde pand heeft verdeeld.
Ik ben het niet eens met de verhuurder
Bent u het niet eens met de jaarafrekening en komt u er met de verhuurder niet uit? In veel gevallen kunt u dan naar de Huurcommissie. Zij beoordelen dan de afrekening. Een procedure bij de Huurcommissie kost € 25,-. Indien u in het gelijk wordt gesteld, krijgt u dit bedrag terug.
Vragen
Heeft u vragen over uw jaarafrekening of hulp nodig bij uw geschil met betrekking tot de jaarafrekening? Maak dan een afspraak voor een van onze spreekuren.
Om een afspraak te maken kunt u bellen van maandag tot en met vrijdag naar 013-5353135.
Klik hier om uw vraag via onze website te stellen. Binnen vijf werkdagen nemen wij dan contact met u op.